Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ni tehdit eden kirlilikle mücadele kapsamında Bursa’da 376 sanayi tesisi ve 91 atıksu arıtma tesisini denetim kapsamına aldı. 35 denetim personeli ve 8 mobil laboratuvarla sahaya inildi.
2021 yılında yaşanan müsilaj felaketinin ardından uygulamaya konan Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde çevre denetimleri sıklaştırıldı. ÇED İzleme ve Denetim Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, Bursa Demirtaş OSB’de yaptığı açıklamada, faaliyetlerin yasa ve yönetmeliklere uygunluğunun titizlikle kontrol edildiğini belirtti.
Marmara Havzası genelinde 2021′den bu yana yapılan 2.288 denetim sonucunda:
2.896 işletmeye toplam 1 milyar 808 milyon TL idari para cezası uygulandı.
268 işletmenin faaliyeti durduruldu.
Bursa özelinde:
376 sanayi tesisi,
91 atıksu arıtma tesisi (55’i Marmara Havzası içinde) inceleniyor.
Sanayi tesislerinin baca gazı emisyonları ölçülürken, arıtma tesislerinden alınan numuneler analiz edilerek yasal uygunluk kontrol ediliyor.
Bakanlık, çevresel kirliliği sadece sahada değil, online izleme sistemleriyle de denetliyor:
Türkiye genelinde: 382 hava kalitesi izleme istasyonu, 801 baca, 544 atıksu tesisi
Bursa’da: 18 tesise ait 29 baca ve 38 arıtma tesisinin çıkışları anlık olarak izleniyor.
Susurluk Havzası’nda yapılan analizler, Nilüfer Çayı’ndaki su kalitesinin üçüncü sınıf olduğunu (kötü) ortaya koydu.
Ayrıca, TÜBİTAK MAM iş birliğiyle Marmara Denizi’ndeki izleme noktası sayısı 91’den 150’ye çıkarıldı, bunların 17’si Bursa’da.
Son analizlere göre, Marmara Denizi’nde çözünmüş oksijen seviyelerinde düşüş, azot ve fosfor kirliliği gibi ciddi sorunlar sürüyor.
Barış Ecevit Akgün, “Tespit ettiğimiz her çevre ihlalinde idari yaptırımları tereddütsüz uyguluyoruz. Sanayi kuruluşları ve belediyeler yükümlülüklerine sahip çıkmalı,” dedi.
Süper Lig’de ilk hedefimiz Avrupa olacak.